Moet het systeem wel zo drastisch op de schop? Het NWI denkt van niet!
Het zijn nog ‘maar’ plannen, maar de recente discussie over het afschaffen van de IVA-uitkering, gecombineerd met de afschaffing van de VVU en mogelijke verkorting van de ERD-periode, roept belangrijke vragen op. Natuurlijk moeten er snel oplossingen komen om het vastlopen bij UWV vlot te trekken.
Maar wat zien wij nog meer?
1. Meer lasten voor werkgevers, want de publieke verantwoordelijkheid verschuift verder.
2. Dan kun je de periode van verantwoordelijkheid inkorten. Dat betekent een kortere terugverdientijd voor verzekeraars op re-integratie-inspanningen. Een heel belangrijke stakeholder die wellicht minder geneigd zal zijn te helpen.
3. En (misschien wel bovenal): er zijn minder prikkels voor werknemers om benutbare restcapaciteit in te zetten
Zijn dit de gevolgen die we willen? Onze sociale zekerheid moet werknemers activeren, inspireren en prikkelen om hun verantwoordelijkheid te pakken. Maar deze veranderingen lijken vooral pragmatische en financiële overwegingen te zijn. Soms is hulp bieden juist iemand ook dat duwtje in de rug geven.
Wat is nu de werkelijke reden om de vervolguitkering binnen de WIA af te schaffen? Er is een oplossing in de private markt die heel goed werkt: de kale WGA-hiaatverzekering. Wat als we deze nu eens verplicht maken?
De werking ervan is heel helder:
– De verzekering betaalt als restverdiencapaciteit (RVC) niet wordt benut.
– Het product stimuleert werken door niet uit te keren als iemand voldoende aan het werk is.
Hiermee pareren wij direct de ‘zorgen’ van ILO121 (Europa) en de bonden, maar biedt ook een enorme kans om te regelen dat privaat en publiek echt met elkaar gaan samenwerken op het vergroten van inzetbaarheid!
Het resultaat?
Een win-win-win-situatie: voor werkgevers, werknemers én UWV.
De vraag is daarom wat het NWI betreft niet óf een drastische systeemwijziging nodig is, maar hoe je een best goed doordacht stelsel verder innoveert waarbij je sociale zekerheid, financiële duurzaamheid én persoonlijke verantwoordelijkheid versterkt.