De casus

Wesley meldt zich ziek. De werkgever denkt alles goed te doen. Ze houdt heel regelmatig contact  en vraagt regelmatig naar Wesley’s welzijn. Hij voelt echter voortdurende druk en stress vanuit de werkgever en vermijdt elk contact zo veel mogelijk.

Wie gelijk heeft, is niet heel relevant. Het escaleert uiteindelijk tot een conflict en de bedrijfsarts raadt mediation aan. De werkgever zet door en stuurt Wesley een e-mail met de naam van een mediator die ze volgende week willen inschakelen. In eerste instantie blijft Wesley stil. Na aanhoudende e-mails en een dreigende loonstop reageert Wesley dat hij niet wil deelnemen aan mediation, omdat hij het niet vertrouwt.

Mag Wesley zomaar weigeren om deel te nemen aan mediation?

Is mediation vrijwillig?

Mediation wordt op basis van vrijwilligheid uitgevoerd, zoals elke mediator zal bevestigen. Want als partijen niet vrijwillig deelnemen, heeft een gesprek nooit heel veel zin. Echter, een werknemer kan wel worden verwacht mee te werken aan een mediationtraject. Weigert de werknemer, dan heeft deze op zijn minst wat uit te leggen, mogelijk zelfs aan de rechter. Een rechter is nooit blij als een werknemer een redelijk voorstel om een conflict op te lossen afwijst.

Wat te doen als een werknemer mediation weigert?

Het eerste wat je doet is niet meteen een rechter inschalen. Het weigeren van mediation kan ertoe leiden dat een zieke werknemer niet meewerkt aan een redelijk re-integratievoorschrift. Als werkgever kun je dan een loonstop opleggen.

Dit gebeurde recent bij Action, waar een werknemer een loonvordering instelde nadat de werkgever een loonstop had opgelegd vanwege moeizaam contact en weigering tot mediation. Werknemer wilde wel praten, maar stelde voorwaarden. Het kwam uiteindelijk tot een rechterlijke uitspraak. De rechter gaf werkgever gelijk en oordeelde dat het mediationtraject zonder voorafgaande voorwaarden over het doel of de uitkomst daarvan moest worden ingezet.

  • Vrijwillig

  • Geen voorwaarden stellen

  • Voorkom belemmering reintegratie