Ouderen helpen de beroepsbevolking op peil te houden … voorlopig dan …

De ouderen inzetbaar houden is cruciaal om de economie draaiende te kunnen houden. In een vorige blog hebben wij stilgestaan deze belangrijke en waardevolle doelgroep niet te snel af te schrijven. Ook de beroepsvereniging van casemanagers (het RSC) maakt zich ook zorgen over de effecten van de vereenvoudigde WIA keuring voor de 60 plusser.

Onze verwachting is dat we voor langere tijd echt iedereen nodig hebben! Want wat zijn de feiten?

Sinds 2013 is aantal werkende 60-plussers met bijna een half miljoen toegenomen. Van de 64-jarigen is momenteel 52% aan het werk, terwijl dit 10 jaar terug nog op 26% lag (bron: UWV). Ouderen blijven langer doorwerken. En het aantal 60 plussers stijgt. Waardoor je niet alleen procentueel meer mensen aan het werk houdt, maar ook nominaal.

Eerder stoppen is lang niet voor iedereen mogelijk en de AOW-leeftijd is opgetrokken. De beroepsbevolking vergrijst wordt als reden aangenomen dat de krapte zo  is gestegen. Dat is een misvatting. De afgelopen jaren is het aanbod niet gedaald door de vergrijzing, maar juiste gestegen door het langer doorwerken van ouderen (bron: UWV). Het effect van het succesvolle beleid om ouderen langer te laten doorwerken is tijdelijk en op een zeker moment uitgewerkt, zo stelt UWV.

En dat betekent de arbeidsproductiviteit per persoon zal moeten stijgen. Meer produceren met minder handjes. Bijvoorbeeld door gedeeltelijk arbeidsongeschikten (de zogenaamde -35 en 35-80 groep) die gedeeltelijk beschikbaar zijn voor werk ook echt aan het werk te houden.

Een betere benutting kunnen wij o.a. realiseren door de handen meer ineen te slaan. Hoe? Door bijvoorbeeld de actieve inzet van de WGA HIAAT verzekering. Laat de belangen van de verzekeraar u als werkgever helpen partieel arbeidsongeschikten in dienst te kunnen houden of aan te nemen. Zitten vaak ook interessante subsidie mogelijkheden aan vast.

En zorg in de basis ook voor een goed ouderenbeleid met een goede balans in de (fysieke) belasting en inkomen. Oftewel: een dagje minder werken, iets hoger uurloon en focus op de continuïteit van de pensioenopbouw.

Wilt u meer weten? Wij zijn u graag van dienst!

    • Beroepsbevolking
    • 60 plusser
    • Laat de WGA Hiaat verzekering actief helpen