Wanneer is een werknemer écht hersteld?

In de wereld van verzuim en re-integratie is het cruciaal om zorgvuldig te kijken naar wanneer een werknemer daadwerkelijk hersteld is. Zeker indien na 1 jaar de loonbetaling naar bijvoorbeeld 70% gaat. Sommige werknemers melden zich dan opeens weer beter, maar zijn het vaak niet. En anders is een ander gesprek nodig.

Het gaat niet alleen om de aanwezigheid op de werkvloer, maar vooral om de loonwaarde, inzetbaarheid en kwaliteit van het werk.

Kijk goed naar de loonwaarde
Een werknemer is pas volledig hersteld als hij of zij geen prestatieverlies meer heeft. Dit betekent dat de werknemer hetzelfde werktempo en dezelfde kwaliteit levert als voor de ziekte. Werkt iemand wel weer volledig, maar blijft de productiviteit achter? Dan is er nog steeds sprake van een lager herstelpercentage en dus geen volledig herstel

Kijk dus goed naar de inzetbaarheid op alle taken
Herstel betekent niet alleen dat iemand weer op kantoor is of op de werkvloer rondloopt. De werknemer moet álle taken kunnen uitvoeren die bij de functie horen. Als bepaalde werkzaamheden nog niet mogelijk zijn of aangepast moeten worden, is er geen sprake van volledig herstel.

Kijk goed naar de kwaliteit en het tempo van werk
Sommige werkgevers hanteren als criterium dat iemand zijn contracturen draait. Maar als de werknemer voorheen 100 orders per dag verwerkte en nu slechts 60, dan is er loonwaardeverlies. Hetzelfde geldt als er meer fouten worden gemaakt of als de werknemer constant pauzes nodig heeft om het vol te houden. Dit zijn tekenen dat iemand nog niet volledig inzetbaar is.

Maak re-integratie praktisch: loon betalen voor de uren dat men feitelijk ‘weer aan de gang is’
Als een werknemer nog onvoldoende loonwaarde per uur heeft, maak het dan niet ingewikkelder dan nodig. Betaal gewoon het loon over de gewerkte uren en blijf kijken naar verdere re-integratiemogelijkheden. Dit voorkomt onnodige discussie over betermeldingen en zorgt ervoor dat de werknemer op een eerlijke manier kan herstellen.

Recht is recht, krom is krom. De win-win van deze benadering
Door goed te kijken naar loonwaarde, inzetbaarheid en kwaliteit voorkom je dat een werknemer te vroeg wordt hersteld gemeld. Dit voorkomt nieuwe verzuimgevallen en helpt de werknemer écht duurzaam terug te keren. Daarnaast blijft het proces transparant en eerlijk, zonder onnodige juridische discussies over hersteldmeldingen of werkelijke terugkeer naar bedongen arbeid.

Uiteindelijk levert dit voor zowel werkgever als werknemer de beste uitkomst op.